Yüksek Kaygının Önüne Nasıl Geçilir?

Birden çok şiddetli bir ses duyduğunuzu düşünün. Ne yapardınız? Muhtemelen hemen o yöne doğru bakar, sesin nereden geldiğini anlamaya çalışır, bütün dikkatinizi ona yöneltirdiniz. Sonra sorular başlardı zihninizde: “Neydi o?”, “Sen de duydun mu?” Anlamlandırmak isterdiniz, isim koymak isterdiniz, tehlikeli olup olmadığına karar vermek isterdiniz.
Evet o “şiddetli ses” ve onun sizde oluşturduğu korku, sizi başka hiçbir şey düşünemez hale getirirdi. Çünkü korku, bütün dikkati kendisine çekmek ister.Korkuyu yaşıyoruz, çünkü somut bir tehlike var. Korkuyoruz çünkü bilmiyoruz, tanımıyoruz.

Peki kaygıyı neden yaşıyoruz? Kaygı bize “ya şöyle olursa? ” dedirten, bu soruyu belki de binlerce kez sordurtan şey. Somut bir objesi yok, ancak buna rağmen bazen çok şiddetli ve hatta yıkıcı. Kaygı çoğu zaman “korkmaktan korkmak”. İyi haber: Kaygılarımızı yönetebiliriz! Bunu yapabilecek bilişsel yeteneklere sahibiz. Nedir bu basit ama etkili olabilecek adımlar?

  • Öncelikle fark etmek. Bu kaygılar sizde fiziksel ve zihinsel olarak ne gibi değişikliklere sebep oluyor? Tam olarak hangi düşünce aklınızda dönüp dolaşıyor? Bunları yazıya dökebilirsiniz.
  • Analiz etmek. Hangi konularda kaygılanıyorsunuz? Bu konuyla ilgili en büyük endişeniz ne? En kötü ne olabilir? Bunun ihtimali ne? Bununla başa çıkabilmek için neler yapabilirsiniz?
  • “Şöyle olursa ne olur?” gibi işlevsel olmayan düşünceleri terk etmeye çalışmak. Hayatta kontrol edemediğimiz etmenler olduğu kadar (çoğunlukla dış faktörler) kontrol edebildiklerimiz de var. Kontrol edemediklerimize odaklanmak kaygıyı tetikler ve bize zaman ve enerji kaybettirir.
  • Kaygıları arttıran rutinlerden vazgeçmek. Bunlar yerine spor ya da sanatla ilgilenebilirsiniz. Fiziksel aktivite ayrıca beyinde dopamin salınımına katkıda bulunacaktır.
  • Profesyonel yardım almak. Kaygılar hala geçmek bilmiyorsa ve yaşantınızı etkilemeye başladıysa randevu kısmından ya da benimle iletişime geçerek psikolojik destek alabilirsiniz.
Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *